Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Deniz Hukuku Yaz Akademisi’nin ikinci oturumu 22 Temmuz – 2 Ağustos 2019 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlendi. Uluslararası Deniz Hukuku alanına ilgili duyan avukatlar, akademisyenler, hukuk fakültesi öğrencileri ve farklı sektörlerden uygulamacıları İstanbul’da bir araya getiren Akademi’ye 42 kişi katıldı.
Katılımcıların yanında uygulamayla ilgili davetlilerin de bulunduğu Akademi’nin açılış dersi, Türkiye Cumhuriyet Dış İşleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Vekili Büyükelçi Sayın Çağatay Erciyes tarafından Delimitation of Maritime Zones and Turkey’s Practices in the Aegean Sea and the Eastern Mediterranean (Deniz Alanlarının Sınırlandırılması ve Türkiye’nin Ege Denizi ile Doğu Akdeniz’deki Uygulamaları) Konusunda verildi.
Geçen yılki programdan farklı olarak Uluslararası Deniz Hukuku ile ilgili konuların yanında Deniz Ticareti Hukuku’na ilişkin konular da programda yer buldu. Böylece iki branşın birbiryle olan ilgisi katılımcıların dikkat ve bilgisine sunulmaya çalışıldı.
Akademide tamamen İngilizce verilen dersler kapsamında; deniz alanları ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması, deniz çevresinin korunması, Barselona Konvansiyonu, kutup denizleri, deniz haydutluğu, terörizm, denizde insan ve uyuşturucu kaçakçılığı, denize kıyısı olmayan ülkeler, uyuşmazlıkların çözümü ve Uluslararası Deniz Mahkemesi İçtihatları konuları, donatanın sorumluluğu ve sorumluluğunun sınırlandırılması, P&I sigortası, deniz alacakları ve gemi haczi, deniz ticaret hukukunda tahkim yargılaması ayrıntılı bir şekilde ele alındı.
Dersler, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Mahkemesi yargıcları Sayın Tomas Heidar, Sayın Markiyan Kulyk, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Mahkemesi eski yargıcı Sayın Helmut Türk, Uluslararası Adalet Divanı Hukuk Sekreteri Prof. Dr. Maurice Kamga, Milano-Bicocca Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tullio Scovazzi, Brüksel Vrije Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erik Franckx, Birleşmiş Milletler Dünya Denizcilik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Max Mejia, Ntovas Norges Arktiske Universitet Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tore Heinriksen, Atina Üniversitesi (National and Kapodistrian University of Athens) Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Maria Gavouneli, Southampton University Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Alexandros Ntovas, National University of Singapore Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Victor Hugo Chacón, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Deniz Tekin Apaydın, Londra Barosu avukatlarından Barrister David Semark, World Maritime University ile Shanghai Maritime University yarı zamanlı öğretim üyesi ve LMAA tahkim hakemlerinden Jeffrey Blumm ile Paris Barosu avukatlarından Dr. Virginie Tassin Campanella tarafından verildi.
Teorik ders anlatımı yanında eğitim etkinliklerine de yer verilen Akademi’de İstinye’de bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Güven Korveti’ne ziyaretlerde bulunuldu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gemi Trafik Hizmetleri tarafından Türk Boğazları hakkında bilgi verilmiş ve Boğazlar’daki geçiş düzeninin nasıl sağlandığı anlatıldı ve uygulaması gösterildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı nezdinde gerçekleştirilen ziyarette ise Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın organizasyonu ve onların görevli ve yetkili olduğu konular hakkında bilgi verildi ve denizlerde yaşanan düzensiz göç hakkında sunum yapıldı.
Akademi’de verilen toplam 54 saatlik dersin yüzde seksenine katılım sağlayan öğrenciler, katılım belgesi almaya hak kazandı.